Situering

Hoe een persoonlijk onderzoek uitgroeide tot ONT MOET, zowel een artistieke praktijk als een samenwerkingsverband. 

 

 

Beste lezer,

Ik ben Nelle Hens, danseres, choreografe en Yoga lerares. Ik studeerde dans en choreografie aan het Conservatorium van Antwerpen (2003-2006) en aan SEAD, Salzburg Experimental Academy of Dance (2009-2011). Mijn certificaat als Yoga lerares behaalde ik aan de internationale Vijnana Yoga Teacher Training bij Orit Sen-Gupta.

Als danseres danste ik in voorstellingen van onder andere Trisha Brown, Jan Fabre, Tom Struyf en Jan Martens.

Gefascineerd door het belang van zelfzorg, onderzoek en verdiep ik mijn artistieke praktijken en taal. Een persoonlijke zoektocht naar stilte in 2015 groeide uit tot een artistiek en niet-resultaatgericht onderzoek in ‘ont-moeten’ in 2016.

Lecture Performance
Lezing Performance (c) Rasa Alksnyte

 

‘Pas wanneer we onszelf ‘ont-moet’ hebben, zijn we in staat de Ander te ‘ontmoeten’. Door het oorspronkelijke woord ‘ontmoeten’ op te splitsen, verandert het fundamenteel van betekenis. Het woordspel onthult het verborgen ‘niet moeten’ in het hart van de ontmoeting.’ – ONT MOET 

De centrale vraag in dit onderzoek is de manier waarop wij in de hedendaagse samenleving omgaan met de binnen- en buitenkant van ons lichaam. Het onderzoek overstijgt de louter artistieke individuele ontwikkeling en beoogde ook een bredere collectieve socio-culturele ontwikkeling.

Met als thema ‘Ont-moeten’,  resulteerde het in de ontwikkeling van hulpmiddelen tot terugkoppeling naar onszelf, dit op psychisch, emotioneel en fysiek gebied. De praktijk evolueerde in de praktijk van delen, ‘het geven van dansen’. Ook werden de eerste stappen in het ondernemerschap gezet om een balans tussen raamwerk en inhoud te verzorgen.

De resultaten van de verkenningen waren te zien in Momentum; BOUGEB 2017; reFLEXessions; Het Bos met de steun van DeTheatermaker; Bouge Bouche met de steun van CCDeSter en mijn blog.

 

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH
Lezing Performance (c) Rasa Alksnyte

 

In 2018 initieerde ik ONT MOET, zowel een artistieke praktijk als een samenwerkingsverband. Centraal staat daarbij een gezamenlijke passie voor beweging, dans en noties als zelfzorg, kunstenaarschap en uitwisseling. We zien ONT MOET als een vruchtbare grond waar we autonoom kunnen samenwerken.

 Op dit moment is ONT MOET actief in het maken van artistieke en socio-artistieke producties. Telkens met het oog op een evenwichtige uitwisseling. Zowel tussen de leden van ONT MOET, als met haar partners, publiek en andere betrokkenen. ONT MOET wordt momenteel ondersteund door C-Takt in Pelt en Genk; CC De Ster in Willebroek en De Veerman in Antwerpen.

Uit ONT MOET vloeiden volgende artistieke projecten voort:

  • Sociaal artistiek project ism. Bouge Bouche (2016 – …) en Persephone vzw (2020)
  • Artistiek producties en tweeluik Nobody en No Body (2018/2019- ..).
  • Teambuilding: Art Based Teamspirit (gebaseerd op No Body) (2020-…)
  •  In ontwikkeling: Artistiek traject en choreografisch onderzoek ‘Not Thus, Not Thus’ (2020/2021 – 2022)

 

Nobody (c) Rasa Alksnyte

 

Sinds 2017 ben ik lid van Artist Commons, Engagement , volgde een opleiding in Gordon Communicatietraining, Dienend Leidinggeven en ben gecertificeerd als Vertrouwenspersoon.

Binnen het aanbod van Sociaal Fonds voor Podiumkunsten volgde ik de tweedaagse opleiding ‘Preventief omgaan met stress en burn-out’ van Better Minds at Work, de eendaagse workshop ‘Intimacy on Stage’ en werkte actief mee aan werkgroep bevraging stress en burnout bij flexwerkers en de Focusgroep tegen Grensoverschrijdend Gedrag en de workshop competenties integriteit en kruispuntdenken binnen de artistieke sector.

 

MET DANK AAN allen die mee in ont-moeting gingen en de bewegingen mee mogelijk maken ! Mijn teamgenoten, collega’s, partners en inspirerende docenten die dit alles mee mogelijk maken.

Met bijzondere dank aan Michel Robberechts, Sparkling Solutions, die ONT MOET doorlopend ondersteunt met de verdere professionalisering van het werk en ons mede-inspireert om samen een brug te bouwen tussen de artistieke en niet artistieke sector. 

Met dank aan de lezer voor dit lezen en mee aan te knopen aan de bewegingen in ons delen  !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close